Motvillig semester

Varje år är det samma tjat. ”Men du måste ta semester” hör jag från kontorsknoddarna på huvudkontoret. Det går mail och telefonsamtal fram och tillbaka från olika personer på kontoret. Jag svarar och säger att jag sparar hellre mina dagar till hösten/vintern och jobbar hellre som semestervikarie under sommaren. Det brukar vara ok. Så går det några dagar tills det är någon annan som rotat i ens uppgifter och upptäckt att jag alls inte har anmält någon semester!? Samma diskussion och resultat igen. Och igen. Kommunicerar de inte med varandra där på HK och HR?…

Semester vill jag helst ha då jag skall resa utomlands, på sommaren stannar jag gärna i Sverige. I fjol fanns det ingen möjlighet att resa utomlands pga pandemin. Jag hade lyckats få sparad semester, som jag utnyttjade i våras som textillärarevikarie på heltid i tre veckor. Hade väl annars fått den i pengar, vilket inte är det bästa (det mesta går till skatt). I år, i alla fall inte innan vi blivit vaccinerade, finns ju heller inte någon chans till utlandsresa. Vi har en resa bokad till Spanien till hösten – får se hur det går med det.

Eftersom detta är halvtidsarbete är jag ju ledig halvtid, dvs har så att säga semester halvtid. Därför är jag lite motvilligt ledig från jobb. Å andra sidan är sommarvädret som bäst nu, innan midsommar.

Min man och jag firar trettio år tillsammans nu i juni och hade inte pandemin härjat globalt, var planen att vi skulle långresa t ex till Argentina. Nu blev det ju inställt och skjutet på framtiden. Vi firade istället med en liten tripp till Sofiero. Rododendrorna är som vackrast nu i början av juni. Vi bokade en middag på slottet, en trerätters. De hade även en utställning om mode – hållbart dito – vilket var väldigt intressant, kreativt och inspirerande att se.

Nåväl, det är rätt skönt ändå att ha semester även om man blir rent snurrig på dygnsrytmen. Dagarna blir ju väldigt långa då man nu är uppe vid vanlig frukosttid. Jag har också meddelat förman att jag finns här om det behövs personal på någon av rundorna. Jag har ju inget inbokat under semestern. Han ringde faktiskt någon dag innan min semester började och undrade om jag kunde den 7 juni. Av alla dagar så var ju just den dagen spikad – det är den dagen vi firar våra 30 år!

Nåväl, han hade även önskan om jag kunde ta min helgrunda… Det är en cykelrunda i byn där jag bor. Denna runda har jag varannan helg. Den är långsträckt och kanske 70% av den är lägenheter – utan hiss! Mycket trappspring alltså. Den är dryg och tar därför väldigt lång tid. Gillar annars väldigt mycket att cykla. Jag hade redan räknat ut att under min semester skulle jag missat två helger med cykel, hann jubla lite över det… Nåja, efter trerätters, grillkvällar och diverse goda drinkar så är det helt okej att förbruka överflödet med tvåmilacykelrunda.

Insåg att det enligt prognosen skulle regna i helgen dessutom. Nederbörd är inget kul när man cyklar och dessutom måste lämna cykeln för trappspring. Mycket torka sadel etc blir det. Det bidde dock ytterst lite regn, det blåste däremot rejält. Blåst är hanterbart, hellre det än regn. Jag lyckades få obalans vid någon lådda, hade ingen fart alltså och fick väl svårt att parera pga just blåsandet. Parerade genom att luta cykeln på andra hållet varpå cykeln tippade över för mycket igen. Bara till att hoppa av, cykeln landade på marken, alla korgar föll av och upp och ner. Det var bara till att lasta på alla tidningar igen. Jag hade tydligen lä, slapp jaga tidningar…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.